maandag 2 augustus 2010

2 augustus: Zwakke formatie Cohen

De linkse partijen begrijpen zo langzamerhand wel dat VVD-CDA met gedoogsteun van de PVV een reële kans van slagen heeft, en dat bevalt ze allerminst. In de besprekingen met Lubbers gingen allerlei alternatieve varianten over tafel, en werd geklaagd over het feit dat dit een minderheidskabinet wordt, maar het echte probleem is natuurlijk de PVV. Dat Cohen, na geruime tijd de boot te hebben afgehouden, nu plotseling enthousiast is over een middenkabinet, mag geen verbazing wekken. Wel dat hij nu ontkent ooit een middenkabinet geblokkeerd te hebben. Hij was toch echt de persoon die dat niet zag zitten.

De PvdA-voorman zit nu in zwaar weer. Waar hij de campagne was binnengehaald om de PVV tegen te houden, lijkt hij nu de man te zijn die CDA en VVD juist in de armen van die partij dreef. Kennelijk is na de verkiezing nu ook de formatie een strategisch spel geworden, een spel waarin, zoals het er nu uitziet, de PvdA en vooral Cohen erg zwak gespeeld heeft. Vanavond was er nog ander nieuws over Job: Zijn geplande bezoek aan Nova ging 'wegens omstandigheden' niet door. Welke omstandigheden dat zijn, werd niet gemeld, wat tot half-serieuze suggesties leidde dat Cohen bezig was door zijn partij gewipt te worden.

Een stuk beter lijkt SP-leider Roemer het te doen. Vandaag stelde hij voor dat Cohen, Halsema en hij rond de tafel gingen zitten om samen een ontwerpakkoord te maken, en daarmee de CDA-achterban te paaien. En hoewel het niet veel anders is als wat hij al sinds de verkiezingen voorstelt (de SP kan eigenlijk in maar één coalitie regeren, dus veel keuze heeft hij ook niet), kwam het toch prettig verfrissend over. Cohen reageerde positief, maar wilde dan wel Pechtold er ook bij hebben. Deze heeft daar echter absoluut geen zin in, en ook Femke Halsema reageerde enigzins afhoudend. Dat het plan van Roemer zou slagen, als het werd uitgevoerd, lijkt me erg onwaarschijnlijk, maar niet geschoten is altijd mis. Daarnaast zie ik het als een mogelijk begin van een linkse tegenregering, mocht het gedoogkabinet toch doorgaan - wat momenteel redelijk waarschijnlijk lijkt.

In de Eerste Kamer ontstaan spanningen tussen ChristenUnie en SGP. De anti-PVV en anti-gedoogsteunopmerkingen van CU-fractieleider Stuurman zijn bij het SGP in het verkeerde keelgat geschoten. De partijen vormen in de Eerste Kamer een gezamenlijke fractie, en de SGP overweegt wel degelijk het geven van gedoogsteun. Vice-fractievoorzitter in de Tweede Kamer Elbert Dijkgraaf sprak vandaag met informateur Lubbers, en stelt dat een eventuele gedoogsteun van de SGP niet voor niets zal komen. Het kabinet zal dan wel een geschikt beleid moeten voeren op de voor SGP belangrijke ethische onderwerpen, maar ook de 'stijl' van het kabinet was voor hem van belang.

Morgen spreekt Lubbers met Rutte, Verhagen en Wilders gezamenlijk, en zal daarna vermoedelijk verslag uitbrengen aan de koningin, waarna de formele fase van de informatie tussen deze partijen (volgt u het nog?) ingezet kan worden. CDA, VVD en PVV hebben alvast laten weten dat ze het debat aanstaande woensdag met de informateur niet zullen tegenhouden, maar daar zelf niet zullen spreken - zelfs niet om te antwoorden op vragen. Toch wel een democratisch twijfelachtige houding, als je het mij vraagt...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten