zondag 1 augustus 2010

1 augustus: Een rustige dag

Zoals wel vaker het geval is op zondag, is er vandaag politiek gezien niet veel gebeurd. Wel is de datum, 1 augustus, van belang. Vandaag is de Wellingtonverklaring, die het gebruik van clusterbommen verbiedt, ingegaan. Voor Nederland geldt dit overigens nog niet, omdat de Eerste Kamer het verdrag nog niet geratificeerd heeft. Ook is 1 augustus 2010 de datum waarop Nederland definitief uit Uruzgan vertrokken is. De hele provincie is nu militair overgenomen door de Amerikanen en Australiërs.

Maurice de Hond kwam weer met zijn wekelijkse opiniepeiling. De PVV verliest 2 zetels ten opzichte van vorige week, ten gunste van CDA en VVD, maar de partij staat nog steeds op 32 zetels, 8 zetels winst ten opzichte van de verkiezingen van 2 maanden geleden, en is in de peiling nog steeds de grootste. Een meerderheid (53%) van de Nederlanders is volgens het onderzoek een voorstander van een rechts kabinet in enige vorm (VVD-PVV-CDA, VVD-CDA met gedoogsteun PVV of VVD-PVV met gedoogsteun CDA).

Trouw publiceerde een overzicht van CDA-prominenten die zich tegen samenwerking met PVV hebben gekeerd. De felste onder hen, Doekle Terpstra, kwam ook weer naar voren. Niet verrassend is dat hij voor de oranjecoalitie VVD-PvdA-CDA pleit. Bij de CDA-stemmers is volgens De Hond het verzet lang niet zo groot, 34% van hen verkiest een coalitie met daarin de PVV, 39% een minderheidskabinet VVD-CDA en slechts 12% een middenkabinet. Trouw spreekt van een mogelijke generatiekloof tussen de prominenten enerzijds, en de huidige politieke leiding en de kiezers anderzijds.

Morgen spreekt informateur Lubbers met de 7 fractieleiders van de 'overige partijen' (behalve VVD, CDA en PVV). Daarna krijgen we ongetwijfeld te horen dat VVD, CDA en PVV doorgaan met besprekingen voor een VVD-CDA-regering met gedoogsteun van de PVV. En ongetwijfeld met Lubbers als informateur erbij, want zo heel veel heeft hij als informateur nog niet hoeven doen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten